top of page

TEMPERAMENT

De Staffordshire Bull Terriër is over het algemeen moedig, onbevreesd, zeer intelligent en heeft een natuurlijke drang om "menselijke roedel leden" te behagen. Het ras heeft heden ten dage een goede naam opgebouwd als een volstrekt betrouwbare familie hond. Het is een extreem lieve hond, met een extreme loyaliteit en toewijding naar de mens, vooral zijn zorgzaamheid ten op zichte van kinderen, maakt hem een betrouwbaar lid van het gezin.

 

Het ras heeft een sterke ontwikkeling doorgemaakt en heeft zich mede vanwege zijn compactheid goed kunnen aanpassen aan een (kleine) huislijke omgeving. De Staffordshire Bull Terriër is van karakter een beschermer en zal altijd in de bres springen voor zijn gezinsleden. Vanwege zijn geschiedenis als vechthond kan de neiging tot agressief gedrag ten op zichtte van andere honden een probleem vormen. Het is dan ook van belang dat je, voordat je een hond van dit ras aanschaft, je goed hebt laten informeren door de desbetreffende fokker en/of de rasvereniging (SBTCN).

 

Wees er van overtuigd dat de pup waar je interesse naar uit gaat en zijn ouders, een stabiel karakter hebben.

 

Mede vanwege de geschiedenis, heb je als eigenaar van een Staffordshire Bull Terriër een bepaalde verantwoordelijkheid naar je omgeving uit te dragen. Zorg er daarom altijd voor, dat je jouw hond onder controle hebt, met name in het openbaar. Laat jouw hond nooit ongecontroleerd alleen de buurt afzwerven of ongecontroleerd alleen in de nabijheid van andere "vreemde" honden. Oogcontact met een vreemde hond kan gezien worden als een uitdaging.

 

Het bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor de Staffordshire Bull Terriër, in elk hondenras komen honden voor die minder sociaal gedrag vertonen ten opzichte van mensen en/of andere dieren. Maar juist vanwege de voorgeschiedenis en de publieke opinie zal jouw Staffordshire Bull Terriër altijd aangewezen worden als de boosdoener. Daar komt bij, dat een goed gesocialiseerde Staffordshire Bull Terriër een deugd is voor jezelf en je omgeving.

 

Het goed socialiseren van je pup en/of een gedegen training kan een bijdrage leveren in het vermijden van akelige situaties. Voor een goede socialisatie moet een pup regelmatig blootgesteld worden aan een diversiteit van situaties waarin hij als volwassen hond ook regelmatig kan verkeren. Regelmatig gecontroleerd contact met andere honden, kinderen en andere huisdieren, dit eventueel gecombineerd met een puppy gehoorzaamheid cursus, kunnen er voor zorgdragen dat jouw Staffordshire Bull Terriër uitgroeit tot een stabiele volwassen hond die iedere situatie de baas kan. Als de hond van puppy af aan gesocialiseerd is en een gedegen training heeft gehad, zal je hem met vol vertrouwen (weliswaar gecontroleerd) los kunnen laten lopen.

 

Voor een aspirant koper geldt: kijk goed om je heen en ga niet over één nacht ijs, bezoek desnoods meerdere fokkers en vorm een totaalbeeld.

bottom of page